Haberler


“Son 6 Ayda On Numara Yağ Kullanımı Geriledi”
25 Mart 2013

EPDK Başkanı Hasan Köktaş, Uluslararası Yöneticiler Derneği (YÖNETDER)’ne konuk oldu. Köktaş,“Enerji Piyasasının Bugünü Yarını” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.

 

Hasan Köktaş, sunumunda ilk olarak yenilenebilir enerji kaynaklarında gelinen aşamaya değindi. Rüzgar enerjisinde 12 bin Megawat (MW) lisans verdiklerini belirten Köktaş, şunları aktardı: "800-900 MW kapasite artışını geçen hafta sağladık. Şimdi, verilen lisans 13 bin MW'yi buluyor. Şimdi yeni kapasite ve testlerimizi yapıyoruz. EÜAŞ bu çalışmayı bitirdi. 300 bin civarında ilave güç daha gelmiş olacak. Elimizde halihazırda 16 bin MW lisans var. Bunların finansmana ihtiyacı var. Bunu sektörümüz yapar. Çünkü rüzgar projelerinin finanse edilebilirliği çok yüksek. Kömüre kurulum süresi 76, rüzgar enerji santrallerinde ise 36 ay. ÇED rapor sorunu yoksa daha kısa kurulum yapıyor. 9 ayda kurulmuş hayata geçmiş tesislerimiz var. 2023 için hedeflediğimiz kapasiteye ulaşabiliriz." 

 

“On numara yağ başımızın belası”

EPDK Başkanı, son 6 ayda on numara yağ kullanımının önemli oranda gerilediğini belirtti. Hasan Köktaş, bu gelişmede Vergi İadesi Yöntemi'nin devreye girmesinin önemli rol oynadığını vurguladı. Toplantıda bir dinleyicinin on numara yağ sorununa işaret etmesi üzerine Köktaş, "On numara yağ başımızın belası" dedi. Sorununun vergiden kaynaklanmadığını vurgulayan Köktaş, alınan önlemlerle beraber son 6 ayda bu yağın kullanma oranının gerilediğini belirtti. On numara yağı oluşturan sanayi ürünlerinin aynı zamanda ara ürünler olduğuna temas eden EPDK Başkanı, "On numara yağ, sanayi ürünü, ama aynı zamanda akaryakıta denk. Araba bu yağla gidiyor. Satılıyordu, fakat Vergi İadesi Yöntemi'ni devreye aldıktan sonra inanılmaz derecede kullanımı geriledi." dedi.

© 2019 Her hakkı saklıdır. Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası