TABGİS, Gaziantep ve Adana’da düzenlediği bayi toplantılarıyla sektördeki önemli konuları masaya yatırdı.
24 Mart’ta Gaziantep Ticaret Odası’nda düzenlenen toplantıya TABGİS Genel Başkanı Ferruh Temel Zülfikar, Gaziantep Ticaret Odası Meclis Üyesi Cafer Dumrul, GABDER (Gaziantep Akaryakıt Bayileri Derneği) Başkanı Ali Özcan Akcan, Gaziantep Ticaret Odası Meclis Başkanı Ali Yener ve akaryakıt bayileri katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan GTO Meclis Başkanı Ali Yener 100 milyar doları aşan akaryakıt sektörünün, ekonominin can damarı olduğunu, Maliye Bakanlığı’nın vergi tahsildarlığını yapan akaryakıt bayilerinin günümüzde bulunduğu içler acısı durumun herkesi ilgilendirdiğini, bu yüzden bir araya gelindiğini ifade etti.
“Sektörün en önemli sorunu tavan fiyat uygulamasıdır”
GABDER Başkanı Ali Özcan Akcan da geçmiş yıllarda farklı sorunlarla boğuşan sektörün bugün en önemli sorununun tavan fiyat uygulaması olduğunu söyledi ve bunun son sorun olmayacağını, dört yıl sonra sektörün belki de şu an adını bile duymadığı bir uygulama ile karşılaşacağını ifade etti. Bayiler olarak "ekmeklerinin peşinde" olduklarını vurgulayan Akcan, akaryakıt sektörüyle ilgili imar değişikliklerinin belediyelerden alınarak bakanlığa verilmesini istedi.
Akcan sektörün birlik, beraberlik ve samimiyet içinde olması gerektiğini, tavan fiyat uygulamasını mahkemeye veren tek sivil toplum örgütünün TABGİS olduğunu, bunun sektör için çok önemli bir gelişme olduğunu dile getirdi.
“Fiyat metodolojisi ile tavan fiyat sürekli hale getirilmek isteniyor”
TABGİS Başkanı Ferruh Temel Zülfikar, yaptığı sunumda yapılan düzenlemelerle akaryakıt istasyonu işletmeciliğinin bitme noktasına geldiğini, petrol piyasasında akaryakıt bayileri ile dağıtıcıların kar oranlarını 4 AB ülkesiyle (İngiltere, Fransa, Almanya ve İtalya) uyumlu olacak şekilde düzenleyen fiyat metodolojisini eleştirdi. Uygulamanın açıkça kanuna aykırı olduğunu ve bu düzenlemeyle tavan fiyatın sürekli hale getirilmek istendiğini söyleyen Zülfikar, "AB'deki bayi; kaçakçıyla, hileli akaryakıt satanla rekabet etmiyor. Türkiye'deki bayi maalesef illegal piyasayla da rekabet ediyor" şeklinde konuştu.
“Ucuz akaryakıtın formülü; vergi düzenlenmesidir”
Zülfikar, Türkiye'deki benzin fiyatının yüzde 64,9'unu, motorinde ise yüzde 57,5'ini vergilerin oluşturduğuna dikkat çekti ve akaryakıt fiyatlarının düşürülmesinin yolunun tavan fiyat uygulamasından değil, vergi düzenlemesi ile mümkün olabileceğini söyledi.
EPDK'nın mevcut uygulamalarla kaçak akaryakıtla mücadelede başarılı olamadığını kaydeden Zülfikar, bayiler olarak yılmadan kaçakçılıkla mücadele etmeye devam edeceklerini bildirdi.
Türkiye'de 12 bin 699 lisanslı akaryakıt istasyonu bulunduğunu, sektörün pek çok sorununa rağmen ayakta durmaya çalıştığını ifade eden Zülfikar, “Bugün bir istasyonun ayakta kalabilmesi için günde en az 12 bin litre satış yapması gerekiyor. Ancak Türkiye'deki akaryakıt istasyonlarının ortalama günlük satışları 4 bin 809 litre" diye konuştu.
TABGİS Başkanı Zülfikar, sorumlu müdür uygulamasıyla da evine gönderilen belgeleri imzalayıp maaş alan "bankamatik memurları" yaratıldığını belirtti.
“Akaryakıt bayilerinin yüzde 93’ü zarar ediyor”
EPDK verilerine göre sektörün yüzde 93’ünün zarar ettiğine dikkat çeken Zülfikar, tavan fiyat uygulamasının devam etmesi halinde yakın vadede başta küçük istasyonlar olmak üzere pek çok istasyonun kapanma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu, böyle giderse 50 bin kişinin işsiz kalabileceğini belirtti ve bu nedenle kaçakçılık faaliyetlerinin de daha çok artacağını ve bundan da en çok yine devletin vergi kaybı olacağını, sektörel yatırımların sekteye uğrayacağını, rafineri fiyatlarının da azalabileceğini sözlerine ekledi.
“Birlik ve beraberlik zamanı”
Gaziantep Belediyesi Meclis Üyesi Mehmet Yetkinşekerci yaptığı konuşmada Gaziantep’te düzenlenen toplantıdan duydukları memnuniyeti dile getirdi. Gaziantep’teki akaryakıt bayilerinin kaçak akaryakıt ile mücadele ettiğini söyleyen Şekerci, sektörün pek çok sorunla baş etmeye çalışırken adeta bitme noktasına geldiğini, akaryakıt bayileri sahiplerinin istasyonlarını elden çıkarmaya çalıştıklarını bunun da vahim sonuçlar doğuracağını belirtti. Mesleğin saygınlığı için büyük mücadele verilmesi gerektiğini aktaran Şekerci birlik, beraberlik zamanı olduğunu vurguladı.
Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Kilis'ten bayi temsilcilerinin katıldığı toplantı konuşmaların ardından soru-cevap bölümüyle sona erdi.
25 Mart Çarşamba günü Adana Sheraton Otel’de düzenlenen akaryakıt bayi toplantısına ise Adana, Osmaniye, Hatay, Mersin, Niğde ve Karaman’dan gelen bayiler katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan TABGİS Adana İl Temsilcisi ve Yönetim Kurulu Üyesi Serhan Burak Köse, TABGİS Başkanı Ferruh Temel Zülfikar’ın Ankara’da Enerji Bakanlığı’nda düzenlenen toplantıda bulunması nedeniyle katılamadığını bildirdi.
Adana Akaryakıt Bayileri Dernek Başkanı Mehmet Eraydın konuşmasında 29 Kasım’da düzenlenen Ulusal Bayi Toplantısı’nda TABGİS Başkanı Ferruh Temel Zülfikar’ın sunumunun çok faydalı olduğunu, sektörün sayısal verilerini ortaya koyduğunu ifade etti. Sektörün sorunlarına değinen Eraydın, akaryakıt bayilerinin omzunda masraflarını kendilerinin karşılamak zorunda olduğu pek çok uygulamanın olduğunu belirterek, kar paylaşımında dağıtım şirketlerinin kar oranına da tepki gösterdi.
“Tavan değil, taban fiyat uygulanmalı”
TABGİS Başkanvekili Hasan Sevilir yaptığı sunumda, serbest piyasaya müdahale edilerek tavan fiyatların belirlendiğini ancak sektörün tavan fiyat değil, taban fiyat istediğini belirtti. Akaryakıt istasyonlarının satış hacimlerine bakıldığında başabaş noktasının günlük 12 bin litre olduğunu kaydeden Sevilir, bu satış ile ne kar ne de zarar edildiğini söyledi. Sevilir, 2009-2014-2015 yıllarında yapılan tavan fiyat uygulamasından sonra başabaş noktası üzerinde satış yapabilen tek ilin İstanbul olduğunu söyledi. TABGİS Başkanvekili, fiyat metodolojisinin Türkiye’de uygulanabilir olmadığını Avrupa’da olmayan tüm maliyetlerin ülkemizde olduğunu, bunların başında da kredi kartı komisyonları, ulusal stok maliyetleri, otomasyon, ulusal marker ve personel maliyetlerinin geldiğini belirtti. Uyumlu olmaya çalışılan ülkelerin hiçbirinde kaçak akaryakıt gibi illegal piyasalarla mücadele edilmediğinin de altını çizdi.
Avrupa ülkelerinde enflasyon oranının yüzde 1’in altında olduğunu, ülkemizde ise yüzde 7 seviyelerinde olduğuna dikkat çeken Sevilir; İngiltere, Almanya, Fransa ve İtalya’da akaryakıt sektöründe çalışan toplam personelin 165 bin olduğunu, Türkiye’de ise 250 bin kişiden fazla istihdam sağlandığını bildirdidi.
“EPDK kaçak akaryakıt ile mücadele etmeli”
EPDK’nın kaçak akaryakıt ve haksız rekabet ile mücadele etmesi gerektiğini vurgulayan Sevilir, pahalı akaryakıtın sorumlusu olarak akaryakıt bayilerinin gösterilmesinin de son derece yanlış olduğunu vurguladı.
Akaryakıt sektörünün ulaşım, inşaat başta olmak üzere pek çok sektörü finanse ettiğini aktaran Sevilir, akaryakıt fiyatlarının ucuzlamasının yolunun vergi düzenlemesinden geçtiğini belirtti.
“EPDK düzenleme değil, cezalandırma kurumudur”
2005 yılından bu yana sektörün EPDK tarafından düzenlendiğini belirten Sevilir, adına serbest piyasa demekle serbest olunmadığını, üç defa haksız yere tavan fiyat uygulandığını ve fiyat metodolojisi ile tavan fiyatın sürekli hale getirilmeye çalışılmasının kabul edilebilir olmadığını dile getirdi.
Sevilir, sivil toplum örgütlerinin beraber hareket ettiğini, birlik ve beraberlik adına bayilerin de destek vermesi gerektiğini, sektör için çok geç olmadan mücadelenin şart olduğu mesajını verdi.
Toplantının sonunda bayilerden gelen soruları TABGİS Başkan Vekili Hasan Sevilir’le birlikte TABGİS Hukuk Danışmanı Aykut Aydoğan, TABGİS Yönetim Kurulu Üyesi Metin Alkan, TABGİS Mersin İl Temsilcisi Mesut Selim Özcömert, TABGİS Adana İl Temsilcisi ve Yönetim Kurulu Üyesi Serhan Burak Köse ve Genel Sekreter Tuluğ İlem Yeşilbağ cevaplandırdı.