Haberler


TABGİS Kredi Kartı Komisyon Maliyetleri Hakkında Görüşmeler Yaptı
26 Ocak 2024

TABGİS Yönetim Kurulu tarafından akaryakıt bayi marjları, genel giderler ve özellikle bayileri zorlayan kredi kartı komisyonlarının maliyetleri görüşülmek üzere EPDK ziyaret edildi.

EPDK Tarifeler Dairesi Başkanı Mehmet Ali Kölmek ve EPDK Başkan Yardımcısı Hacı Ali Ulutaş ile gerçekleştirilen görüşmeler sırasında TABGİS tarafından bir sunum yapılarak bayi marjları, genel giderler ve özellikle kredi kartıyla satış maliyetinin güncel durumu iletildi.

TABGİS Başkanı Murat Bilgin, yaptıkları görüşmelerde gerek Tarifeler Dairesi Başkanlığı’nın gerekse EPDK Başkan Yardımcısının aktarılan konuları ilgiyle dinlediklerini, Mehmet Ali Kölmek’in kredi kartı komisyon maliyetleri konusunda bayilerin yükünün farkında olduklarını ve konuyu EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz’a ileteceklerini söylediğini kaydetti.

Bilgin, son bir yılda kredi kartıyla yapılan satış maliyetinin % 467, genel giderlerin % 206 arttığını belirterek, buna karşılık mevzuatta marjın belirlenirken dikkate alınması gereken kriterlerden Merkez Bankası faiz oranının % 372, asgari ücretin % 209 arttığına dikkat çekerek brüt bayi marjının ise sadece yüzde 83 arttığını söyledi.

TABGİS Başkanı, bu rakamları ve mevcut durumu aktardıkları görüşmede bayilerin artık dayanacak gücünün kalmadığını, TABGİS olarak hem bayi marjlarının iyileştirilmesi hem de kart komisyon maliyetlerinin düşürülmesi  yönündeki çalışmalarına devam edeceklerini söyledi.

İç Ticaret Genel Müdürü ile de Kart Komisyonları Görüşüldü

TABGİS Yönetim Kurulu, kredi kartı maliyetleri konusunu görüşmek üzere Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürü Adem Başar’ı makamında ziyaret etti. Başar’a bayi giderleri içinde son aylarda en önemli artışın kredi kartı POS komisyonunda gerçekleştiği iletildi.

TABGİS Başkanı Murat Bilgin, kredi kartı maliyetinin akaryakıt sektörünü çok olumsuz etkilediğini belirterek sorunun çözümüyle ilgili atılacak adımlar konusunda Başar’la yapılan görüş alış verişi doğrultusunda ilerleneceğini de kaydetti.

BDDK’ya Kartlı Satışların Komisyon Maliyeti Hakkında Rapor Hazırlandı

TABGİS, akaryakıt sektöründe kartlı satışların komisyon maliyeti hakkında hazırladığı rapor ve taleplerini Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na (BDDK) gönderdi.

TABGİS tarafından akaryakıt sektöründe kredi kartıyla yapılan satışlarda komisyonun tüketiciye yansıtılacağı bir düzenlemenin yapılması ve araç muayene istasyonları ile  taksilerde uygulandığı gibi kartlı ödeme işlemlerinin ödeme hizmeti sağlayıcıları aracılığıyla yapılıp,  komisyon maliyetinin alıcı tarafından karşılanacağı bir düzenlemenin yapılması istendi.

TABGİS Başkanı Bilgin, istasyon satışları içinde kartlı satışların payının en az % 85 civarına ulaştığını, sektör üzerindeki kart komisyonu yükünün işçilik maliyetinin dahi üzerine çıktığı ve böyle bir yükün altında artık ezilmek istemediklerini belirterek bunun için her kapıyı çalacaklarını sözlerine ekledi.  

© 2019 Her hakkı saklıdır. Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası