TABGİS, Sakarya ve Eskişehir’de düzenlediği bayi toplantılarıyla sektördeki önemli konuları masaya yatırdı.
26 Mayıs’ta Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen Toplantıya TABGİS Genel Başkanı Ferruh Temel Zülfikar ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanvekili Günay Güneş, Meclis Üyesi Ali İhsan Bakım, Kocaeli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Temizel, TABGİS Kocaeli İl Temsilcisi Hıfzı Akkulakoğlu ile Sakarya, Düzce ve Kocaeli’den gelen akaryakıt bayileri katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanvekili Günay Güneş gelişen ekonominin en önemli öğelerinden birinin ulaşım ve buna bağlı olarak da akaryakıt sektörü olduğunu, akaryakıt bayilerinin günümüzde bulunduğu durumun toplumun her kesimini ilgilendirdiğini, bu nedenle biraraya gelindiğini ifade etti.
“Zararımız Her Geçen Gün Artıyor”
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyesi Ali İhsan Bakım yaptığı sunumda akaryakıt sektörünün maliyet ve masraflarına değindi. Bir akaryakıt istasyonunun boş arsadan istasyon olana kadarki maliyetin milyon liralar olduğunu belirten Bakım, masraflar ve EPDK’nın belirlemiş olduğu kârın göz önüne alındığında yapılan yatırımın kendini amorti edemediğini, aksine her geçen gün zararın katlanarak arttığını dile getirdi.
“Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı için Son Tarih 30 Haziran”
TABGİS Başkanı Ferruh Temel Zülfikar; ADR Yönetmeliği’nin 1.1.3 maddesine göre bir takvim yılı içinde kendi adına kayıtlı veya nakliye firması aracılığıyla toplamda net 50 ton ve üstü miktarda akaryakıtı taşıma evrakı, sevk irsaliyesi, taşıma senedi vb evrak düzenlemek suretiyle satan bayilerin; 30 Haziran 2015 tarihinden itibaren Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı istihdam etmek veya bu hizmeti ilgili kuruluşlardan almakla yükümlü olduklarını hatırlattı ve TABGİS’in sektörün bu uygulamaya hazır olmadığı için ertelenmesi hakkında talepte bulunduklarını dile getirdi.
Zülfikar, ayrıca sektörde hem iş güvenliği uzmanı, hem sorumlu müdür, son olarak da tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı gibi uygulamaların ortak görev ve iş tanımlarına sahip olduklarını belirterek, EPDK’dan sorumlu müdür uygulamasının kaldırılmasını istediklerini söyledi. Her iki uygulamanın da aynı anda olmasının sektöre yük ve maliyet getirmekten öteye geçemeyeceğini ifade eden Zülfikar EPDK tarafından konunun değerlendirilmekte olduğunu söyledi.
“Türkiye’de Başabaş nokta 4 bin 624 litredir”
Türkiye'de 12 bin 709 lisanslı akaryakıt istasyonu bulunduğunu, sektörün pek çok sorununa rağmen ayakta durmaya çalıştığını ifade eden Zülfikar, “Bugün bir istasyonun ayakta kalabilmesi için günde en az 12 bin 500 litre satış yapması gerekiyor. Ancak Türkiye'deki akaryakıt istasyonlarının ortalama günlük satışları 4 bin 624 litre" diye konuştu. Zülfikar, her işletmenin istasyon sahibi olmadığını hesaplamaya kira gideri de eklendiğinde başabaş noktasının 18 bin litreye ulaştığını bildirdi.
“Fiyat Metodolojisi’nin Durdurulması için Dava Açtık”
7 Kasım 2014 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Fiyat Metodolojisi ile tavan fiyatın sürekli hale getirilmeye çalışıldığını vurgulayan Zülfikar, TABGİS’in fiyat metodolojisi kararının yürütmesinin durdurulması ve iptaline ilişkin dava açtığını söyledi.
İstasyonlarda çalışan sadece ön saha elemanlarının sayısının 120 bini aştığını belirten Zülfikar, AB ülkelerinde self-servis uygulaması olduğunu, self-servis çalışan bir istasyon ile pompacı çalıştıran bir istasyonun maliyet farkının litrede 6 kuruş olduğunu belirtti.
TABGİS Başkanı, Türkiye’deki istasyonların günlük ortalama satışlarının kıyaslandığı AB Ülkelerinden % 52,9 daha düşük olduğunu söyledi.
“Ucuz akaryakıtın formülü; vergi düzenlenmesidir”
Zülfikar, Türkiye'deki benzin fiyatının yüzde 61,8'ini, motorinde ise yüzde 54,3’ünü vergilerin oluşturduğuna dikkat çekti ve akaryakıt fiyatlarının düşürülmesinin yolunun piyasa müdahalelerinden değil, vergi düzenlemesi ile mümkün olabileceğini söyledi.
27 Mayıs Çarşamba günü Eskişehir Rixos Otel’de düzenlenen akaryakıt bayi toplantısına ise TOBB Büyük Anadolu Lojistik Başkanı ve TABGİS Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Harun Karacan, TABGİS Başkanı Ferruh Temel Zülfikar ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Eskişehir Ticaret Odası 17. Meslek Komitesi Başkanı Yavuz Metin ile Eskişehir, Bilecik ve Kütahya’dan gelen bayiler katıldı.
“Birlik ve Beraberlik Zamanıdır”
TABGİS Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Harun Karacan akaryakıt sektörünün bitme noktasında olduğunu, her geçen yıl yeni uygulamalarla bayilerin ayakta duramaz hale geldiğini, mevcut duruma müdahale edilmemesi halinde sektörün dayanılmaz hale geleceğini sözlerine ekledi.
Sektörün sorunlarına değinen Karacan, en önemli sorunun tavan fiyat olduğunu ve fiyat metodolojisi ile tavan fiyatın sürekli hale getirilmesinin amaçlandığını belirtti. Karacan, sektörün pek çok sorunla karşı karşıya olduğunu, sektörün birliği ve geleceği için akaryakıt bayilerini her platformda temsil eden TABGİS ile birlikte olunması gerektiğini vurguladı.
Karacan’ın ardından söz alan TABGİS Başkanı Ferruh Temel Zülfikar, sektörde birlik olunmasının pek çok sorunu çözebileceğini söyledi.
Zülfikar, yapılan düzenlemeler ve uygulamalarla akaryakıt istasyonu işletmeciliğinin adeta bitme noktasına geldiğini, bu marjlarla sektörün her geçen gün kan kaybedeceğini ve yüz binlerce kişiye istihdam sağlayan sektörün bu noktada olmasının içler acısı olduğunu belirtti.
“Enflasyon Oranına Göre Hesaplandığında Olması Gereken Kâr 54 Kuruş”
Kaçak ve hileli yakıtın akaryakıt piyasasını son derece olumsuz yönde etkilemeye devam ettiğini belirten Zülfikar, bayilerin brüt gelirlerinin AB ile aynı seviyeye yükselmesi için piyasa rekabetinin iyileştirilmesine yönelik adımlar atılması gerektiğini, otorite gücün sadece piyasa kârına müdahale etmesiyle akaryakıt fiyatlarının ucuzlamayacağını sözlerine ekledi.
Mevcut durumda litrede bayi ve dağıtım kâr marjının 40,7 kuruş olduğunu söyleyen Zülfikar, “2005 yılındaki 24 kuruşluk kârın enflasyon oranına göre artışı söz konusu olsaydı bugün dağıtım şirketi ile bayilerin toplam 54 kuruşluk kârları olmalıydı” diye konuştu.
“Serbest Piyasaya Aşırı Müdahale Eden Düzenlemelerden Vazgeçilmelidir”
TABGİS Başkanı, piyasaya yapılan müdahalelerin devam etmesi halinde sektörde 50 bin kişinin işsiz kalabileceğini belirtti ve bu nedenle kaçakçılık faaliyetlerinin de daha çok artacağını ve bundan da en çok yine devletin vergi kaybı olacağını, sektörel yatırımların sekteye uğrayacağını, akaryakıt sektörünün vade ve iskontolarla finanse ettiği başta inşaat ve ulaştırma sektörlerinin olumsuz yönde etkilenebileceğini sözlerine ekledi.
“Sözleşme Süreci Aceleye Getirilmemeli”
TABGİS Hukuk Danışmanı Aykut Aydoğan sözleşme döneminde dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında bilgi verdi. Sözleşme sürecinin iyi değerlendirilmesi gerektiğini ve enine boyuna incelenmemiş hiçbir sözleşmeye imza atılmaması gerektiğini önemle vurguladı.
Toplantının sonunda bayilerden gelen soruları TABGİS Başkan Vekilleri Hasan Sevilir, Murat Bilgin, TABGİS Hukuk Danışmanı Aykut Aydoğan ve Genel Sekreter Tuluğ İlem Yeşilbağ cevaplandırdı.